Hur du håller din hund frisk

Healthy dog

Efter en varm, sorglös sommar kommer hösten och allt som hör till den. Halloween, pumpor och mysiga stickade tröjor men även regn och mörkare dagar. På grund av det kallare klimatet och stormigare väder kan vissa problem uppstå i din hunds liv. Här är några tips och tricks om vanliga tillstånd samt hur du förebygger dem. En frisk hund är en glad hund!

Ett vanligt tillstånd bland vattenälskande raser är vattensvans, även känd som frusen svans. Det är inte exakt utpekat vad som orsakar tillståndet men man tror att det är en inflammation i nerverna runt svansroten efter att ha varit för kall för länge. 

Symtom är att din hunds svans hänger rakt ner, nästan förlamad. De känner vanligtvis smärta i svansen och undviker att sitta ner eller röra vid den. Honor kan ha svårt att kissa eftersom de inte kan höja svansen ordentligt. 

Vanligtvis behövs ingen medicin och tillståndet läker efter ett par dagar. Om din hund har mycket smärta kontakta din veterinär så kan de ordinera smärtstillande medel.  

Förhindra vattensvans genom att torka din hund ordentligt efter ett kallt dopp eller en lång regnig promenad. Håll det också torrt och varmt, en varm kappa kan vara ett alternativ om det behövs.

Fuktiga tassar - under den här våta och kalla årstiden tenderar din hunds tassar att bli fuktiga efter nästan varje promenad. Det är mycket viktigt att torka tassarna och mellan dynorna för att hålla dem friska. En fuktig miljö hjälper jästsvamp och bakterieinfektioner att växa så torka av dem ordentligt med en ren frottéhandduk efter varje promenad!

Välklippt - Hundar med lång päls behöver sitt tasshår trimmas regelbundet. Ännu mer under hösten och vintern eftersom skit och snö kan skapa klumpar i pälsen som gör det svårt för din valp att gå. Så klipp ner den och håll den ren. Detta behövs inte för hundar med kort päls.

Kallare temperaturer kan göra det mer energidränerande och svårt för din hund att röra sig och gå runt. Kom ihåg att låta dem värma upp och vila mycket mellan aktiviteter och promenader. Så det är ingen dålig idé att låta dem krypa ihop bredvid dig i soffan för lite extra mys!


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.