Picassos fyrbenta musa

Picasso's dog Lump

Konstnärer är kända för att ha "muser", människor som inspirerar dem att skapa fantastisk konst, design eller mode. Den världsberömda målaren Picasso var inget undantag som hade flera "muser" under sin livstid. En av dem var inte ens människa, det var en liten tax som hette Lump.

Lump föddes i Tyskland där hans första ägare kom att bli den amerikanske fotografen David Douglas Duncan. Han kom inte överens med Duncans andra hund, en afghansk hund vid namn Kublai Khan, och behandlades mer som en leksak än en vän.  

Picasso och Lump träffades för första gången i Picassos herrgård på en sluttning i Cannes när Duncan var på besök för att äta lunch. Picasso frågade fotografen om Lump hade en egen tallrik, och när han fick reda på att han inte hade det, målade han det avbildade porträttet direkt på sin egen tallrik. 

Lump kände sig direkt hemma i Picassos hus och det var kärlek vid första ögonkastet mellan de två. Taxen flyttade in direkt och bodde där de kommande sex åren. Han blev Picassos favorit, som ägde många hundar genom åren men Lump var den enda han tog i famnen. Han sa en gång, "Lump, han är ingen hund, han är ingen liten man, han är någon annan."


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.